STEK ZE STRUSIA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.47)
Wiele osób uważa, że struś ma podobne mięso do wołowiny. Zgodzę się jeśli chodzi o strukturę mięsa i czas obróbki termicznej. Rzeczywiście stek ze strusie można przygotować w zasadzie prawie tak samo jak z kawałka wołowiny takiej samej wielkości.
Smakuje jednak inaczej. Jak? Spróbujcie sami. To szybkie i naprawdę proste danie.


SKŁADNIKI

200 g steku ze strusia (jeden plaster mięsa grubości około 3 cm)

1 łyżka masła klarowanego

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
164
8,2%
Bialko
20,4g
13,6%
Weglow...
0,4g
0,2%
Tluszcze
8,5g
14,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Stek ze strusia wyjmij z lodówki około pół godziny przed smażeniem (powinien mieć temperaturę pokojową)
  2. Rozgrzej mocno patelnię i włóż na nią masło klarowane
  3. Włóż stek i smaż go 3 minuty
  4. Obróć i smaż kolejne 3 minuty
  5. Obróć i smaż 4 minuty
  6. Zdejmij z patelni na folię aluminiową
  7. Posyp solą i śwież zmielonym pieprzem
  8. Zawiń w folię i odstaw na 4 minuty
  9. Doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami i sosem z zielonego pieprzu


Stek ze strusia Przepis

Stek ze strusia Przepis

Stek ze strusia Przepis

DODAJ KOMENTARZ