STROGANOW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
To jeden z pieczołowicie przechowywanych przeze mnie przepisów, z którego korzystam od lat. Jest niezawodny i niezmiennie zachwyca wszystkich moich gości. Danie jest jednogarnkowe i łatwe do podgrzania dlatego jest świetna opcją na małe przyjęcia dla przyjaciół.
W oryginalnym przepisie wykorzystuje się wołowinę ale ja stroganowa przygotowuję na bazie łopatki lub karkówki wieprzowej z dużą ilością pieczarek i pysznym, kremowym sosem śmietanowo-pomidorowym. Podawany z świeżym pieczywem wprawi w zachwyt każdego, nawet wybrednego smakosza.


SKŁADNIKI

800 g karkówki wieprzowej (lub łopatka)

450 g pieczarek

3 szt. cebuli

pół szklanki śmietany 18%

1 szklanka bulionu warzywnego

140 g koncentratu pomidorowego

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżki masła

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej (zmielonej)

sól

pieprz czarny mielony

natka pietruszki

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
118
5,9%
Bialko
7,4g
5%
Weglow...
2,8g
1,4%
Tluszcze
8,4g
14,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w paski (niezbyt cienkie - mięso zmniejszy swoją objętość podczas duszenia).
  2. Mięso oprósz pieprzem i odstaw do lodówki.
  3. Cebule obierz i pokrój w piórka.
  4. W dużym garnku rozpuść masło. Dodaj cebulę i podsmażaj przez 5-6 minut aż się zeszkli. Pilnuj żeby się zbyt mocno nie przypaliła.
  5. Do garnka wrzuć mięso i wymieszaj. Smaż mięso często mieszając aż odparuje z niego woda i lekko się przyrumieni. W zależności od "wodnistości" mięsa może to potrwać 15-20 minut.
  6. W międzyczasie obierz i umyj pieczarki, a następnie pokrój je w plasterki.
  7. Wrzuć pieczarki do garnka z mięsem i smaż mieszając przez 15 minut, aż odparuje powstały płyn. 
  8. Składniki oprósz mąką i wlej bulion. Dokładnie wymieszaj.
  9. Następnie dodaj śmietanę i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i zmieloną papryką
  10. Całość duś na małym ogniu przez 15 minut.
  11. Wyłóż na talerze i posyp drobno pokrojoną natką pietruszki. Podawaj z świeżym pieczywem.


Stroganow Przepis

Stroganow Przepis

DODAJ KOMENTARZ