SURÓWKA Z JARMUŻU, RUKOLI, TOFU I GRANATÓW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Prawdziwa bomba zdrowia w jednej surówce. Jarmuż, tofu i pestki świeżego granatu. Dodajmy do tego świeżą rukolę, sos winegret i mamy świetny dodatek do obiadów. Pasuje do wszystkich dań, które są delikatne (na przykład kurczaka w klasycznych daniach).
Co ważne, da się ją zrobić w 15 minut (a nawet w 10 jak się pospieszymy) ;)


SKŁADNIKI

2 szklanki jarmużu

pół granatu

50 g tofu

1 szklanka rukoli

Sos

pół łyżki soku z cytryny

pół łyżeczki musztardy dijon

2 łyżki oliwy z oliwek

¼ łyżeczki soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
136
6,8%
Bialko
4,2g
2,8%
Weglow...
10,1g
5%
Tluszcze
9,9g
16,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Włóż jarmuż do garnka i zalej go gorącą wodą na 4 minuty (lekko zmięknie i smak będzie miał mniej gorzki)
  2. Odcedź go i otrząśnij z nadmiaru wody.
  3. Przełóż do miski.
  4. Dodaj rukolę.
  5. Wsyp pestki wytrząśnięte z połówki granatu (razem z sokiem jeśli będzie)
  6. Potnij tofu w kostkę o boku około pół centymetra i dodaj.
  7. Wlej sok z cytryny do miseczki.
  8. Dodaj sól i musztardę.
  9. Dokładnie wymieszaj i wlej oliwę.
  10. Ponownie dokładnie wymieszaj.
  11. Sos wlej do sałatki chwilę przed podaniem (nie musi się przegryźć) i wymieszaj.


Surówka z jarmużu, rukoli, tofu i granatów Przepis

Surówka z jarmużu, rukoli, tofu i granatów Przepis

DODAJ KOMENTARZ