SZARE KLUSKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 3.8)
Szare kluski to klasyka kuchni polskiej, a dokładnie - wielkopolskiej. Dlaczego szare? Bo przygotowywane są na bazie startych ziemniaków, które szarzeją w wyniku utleniania. W niektórych regionach nazywa się je kluskami łyżką kładzionymi z uwagi na ich sposób przygotowania - porcje ciasta nakładamy łyżką i wrzucamy do wrzątku.
To dosłownie kilkuskładnikowe danie ma swoich zagorzałych wielbicieli. Tradycyjnie podajemy je z podsmażonym boczkiem i cebulką z dodatkiem kwaszonej kapusty.


SKŁADNIKI

Ciasto

1½ kg ziemniaków

1½ szklanki mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

jajko

sól

pieprz czarny mielony

Dodatki

100 g wędzonego boczku

cebula

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
114
5,7%
Bialko
3,2g
2,1%
Weglow...
18,6g
9,3%
Tluszcze
2,7g
4,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki zetrzyj na puree - możesz to oczywiście zrobić ręcznie na tarce ale dużo wygodniej jest użyć robota kuchennego. 
  2. Następnie starte ziemniaki odsącz przez sito z nadmiaru wody. 
  3. Dodaj mąki i jajko, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Masa powinna być dość sztywna, jeżeli jest zbyt rzadka dodaj więcej mąki
  4. Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż razem z drobno posiekaną cebulą
  5. W dużym garnku zagotuj osolną wodę (do połowy wysokości garnka).
  6. Kawałki ciasta nakładaj łyżką (maczaną w wodzie żeby się nie kleiło) i wrzucaj na wrzątek.
  7. Gotuj 5-6 minut aż kluseczki wypłyną na wierzch, wówczas wyjmij je łyżką cedzakową. 
  8. Podawaj z podsmażonym boczkiem i cebulką


Szare kluski Przepis

Szare kluski Przepis

DODAJ KOMENTARZ