SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM I PAPRYKĄ


KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 5)
Must have sezonu grillowego czyli szaszłyki. A co na nich będzie to już kwestia gustu. Ja proponuję połączyć delikatne mięso z piersi kurczaka, boczek i warzywa. Kurczaka marynujemy wcześniej w jogurcie aby był soczysty i kruchy. Grillujemy na klasycznym grillu lub patelni grillowej.
Czas przygotowania nie uwzględnia marynowania.


SKŁADNIKI

2 szt. piersi z kurczaka

100 g wędzonego boczku

2 szt. czerwonej papryki

cukinia (nieduża)

Marynata

200 ml jogurtu naturalnego

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka przyprawy curry

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

2 ząbki czosnku świeżego (drobno posiekanego)

1 łyżeczka tymianku suszonego

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
129
6,4%
Bialko
6,2g
4,1%
Weglow...
7,1g
3,6%
Tluszcze
8,3g
13,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kawałki. 
  2. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. 
  3. Mięso włóż do marynaty i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
  4. Patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie (dzięki temu nie będą się przypalać podczas grillowania).
  5. W dzień grillowania nadziej na patyczki kawałki kurczaka, wędzonego boczku, papryki i cukinii
  6. Grilluj ze wszystkich stron aż mięso się dopiecze. 


Szaszłyki z kurczakiem i papryką Przepis

Szaszłyki z kurczakiem i papryką Przepis

DODAJ KOMENTARZ