SZASZŁYKI Z KREWETEK I RYDZY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Prosta przekąska na wyjątkowe okazji. Rydze niestety coraz ciężej trafić w naszych lasach, więc nie uda nam się spróbować tego smaku zbyt często.
Rydze smażone na chrupiąco, klasycznie w maśle i z solą, a do tego lekko czosnkowe krewetki z delikatną nutką porto zdecydowanie umilą nam posiłek ;)


SKŁADNIKI

3 łyżki masła klarowanego

12 szt. rydzy

12 szt. krewetek tygrysich

1 ząbek czosnku świeżego

50 ml wina porto

4 szczypty soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
120
6%
Bialko
6,3g
4,2%
Weglow...
3,7g
1,9%
Tluszcze
7,8g
13%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Dokładnie umyj rydze z piasku i odetnij im nóżki.
  2. Rozgrzej masło klarowane na patelni.
  3. Połóż rydze na maśle kapeluszami do dołu.
  4. Posól je od góry i smaż około 4 minut.
  5. Obok połóż krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Przełóż rydze na drugą stronę i też lekko posól.
  7. Krewetki obracaj od czasu do czasu tak, żeby obtoczyły się w czosnku.
  8. Na koniec smażenia wlej porto i często obracaj rydze i krewetki aż wino odparuje.
  9. Jeszcze gorące nadziewaj na patyczki do szaszłyków na zmianę.
  10. Smakują równie dobrze na zimno.


Szaszłyki z krewetek i rydzy Przepis

Szaszłyki z krewetek i rydzy Przepis

DODAJ KOMENTARZ