TARTA WARZYWNA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 3.68)
Po sezonie na świeże warzywa i owoce można zrobić sycącą tartę z nadzieniem z samych warzyw. Lekko twarde warzywa w sosie serowo-śmietanowym świetnie się komponują z kruchym ciastem tarty.


SKŁADNIKI

Ciasto

250 g mąki pszennej

150 g masła

2 szt. jajek

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

Nadzienie

pół cukinii

pół czerwonej papryki

cebula

2 szt. pomidorów

3 szt. jajek

1 szklanka śmietany 18%

pół szklanki jogurtu naturalnego

pół szklanki sera żółtego (startego)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
175
8,8%
Bialko
5g
3,3%
Weglow...
12,1g
6%
Tluszcze
11,9g
19,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wysypać mąkę do dużej miski
  2. Dodać pokrojone w kostkę masło, 2 jajka, sól, pieprz.
  3. Wyrobić ciasto i odłożyć na pół godziny do lodówki
  4. Warzywa pokroić w kostkę - pomidory dobrze wcześniej sparzyć i obrać
  5. Dobrze wymieszać jajka, śmietanę, jogurt naturalny, sól i ser żółty
  6. Nałożyć ciasto tarty na formę, nakłuć widelcem i włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut
  7. Po 10 minutach nałożyć do tarty warzywa i zalać je sosem śmietanowo-serowym
  8. Piec przez 30 minut w 180 stopniach w termoobiegu


Tarta warzywna Przepis

Tarta warzywna Przepis

Tarta warzywna Przepis