TARTA Z KURKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Gdy tylko w sezonie pojawiają się świeże kurki, od razu lądują w mojej kuchni a następnie na talerze - i to w różnych postaciach. Oprócz klasyków, jak sos kurkowy czy jajecznica z kurkami, od czasu do czasu przygotowuję tarty.
Poniżej znajdziecie przepis na kruchą tartę z kurkami, serem gorgonzola i orzechami włoskimi. Pyszna i aromatyczna - smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.


SKŁADNIKI

Ciasto

250 g mąki pszennej

150 g masła

2 szt. jajek

szczypta mielonego pieprzu

szczypta soli

Nadzienie

200 g kurek

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

100 g śmietany 12%

125 g sera gorgonzola

50 g orzechów włoskich

rozmaryn suszony

pieprz czarny mielony

2 szt. jajek

olej rzepakowy (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
264
13,2%
Bialko
7,7g
5,1%
Weglow...
16,6g
8,3%
Tluszcze
18,5g
30,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wysyp mąkę do dużej miski.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę masło, 2 jajka, sól, pieprz.
  3. Wyrób ciasto i odłóż na pół godziny do lodówki.
  4. Kurki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Bardzo duże przetnij na połówki lub na cztery części.
  5. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę.
  6. Dodaj pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
  7. Dodaj kurki, dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni (ja piekłam w termoobiegu).
  9. Ciasto wyłóż na formę do tarty. Dokładnie wyklej cienką warstwą ciasto spód i boki.
  10. Ciasto ponakłuwaj równomiernie widelcem, wstaw do piekarnika i poppiekaj przez 10 minut.
  11. W misce dokładnie wymieszaj widelcem śmietanę, jajka i pokruszony ser gorgonzola
  12. Dodaj podsmażone kurki i posiakne orzechy włoskie. Masę dopraw pieprzem i rozmarynem.
  13. Ciasto wyjmij z pieca i wylej na nie przygotowaną masę kurkową.
  14. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170 stopni.
  15. Wstaw tartę do pieca i piecz przez 20 minut. Podczas pieczenia pilnuj żeby masa nie przypiekła się zbyt mocno. W razie potrzeby przykryj ją delikatnie folią aluminiową. 


Tarta z kurkami i orzechami włoskimi Przepis

Tarta z kurkami i orzechami włoskimi Przepis

DODAJ KOMENTARZ