TARTA ZE ŚWIEŻYMI GRUSZKAMI I IMBIREM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 70 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 5)
Idealna tarta na jesień. Świeże gruszki z dodatkiem startego imbiru zanużone w słodkiej masie maślanej.
Całość na kruchym cieście, które chrupie przy każdym ugryzieniu. Takie ciasto będzie świetnie smakować do niedzielnej kawy czy jako codzienna przekąska, a dzięki ciekawemu wyglądowi będzie się również dobrze prezentować na stole w święta.


SKŁADNIKI

Ciasto

250 g mąki pszennej

100 g masła

jajko

2 łyżki cukru trzcinowego

Nadzienie

80 g masła

5 łyżek białego cukru

3 szt. gruszek świeżych

2 łyżki świeżego imbiru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
245
12,2%
Bialko
2,9g
1,9%
Weglow...
29,9g
14,9%
Tluszcze
13g
21,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier i posiekane w kostkę zimne masło
  2. Wbij jajko
  3. Ciasto dobrze wyrób aż powstanie twarda kulka (nie można wyrabiać za długo bo masło zrobi się ciepłe i miękkie od dłoni)
  4. Uformuj kulkę i wstaw na 15 minut do lodówki
  5. Do miski lub dużego kubka włóż masło i cukier
  6. Ucieraj masło z cukrem aż powstanie jednolita masa
  7. Obierz gruszki
  8. Wytnij gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plasterki
  9. Wyjmij ciasto i nałóż na formę do tarty
  10. Nakłuj widelcem i włóż z powrotem do lodówki na 15 minut
  11. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (dla termoobiegu, zwykły do 200)
  12. Na ciasto wyłóż masę z masła i cukru
  13. Posyp ją startym na małych oczkach imbirem
  14. Na wierzchu ułóż plasterki gruszek tak żeby powstały okręgi
  15. Piecz około 30 minut


Tarta ze świeżymi gruszkami i imbirem Przepis

Tarta ze świeżymi gruszkami i imbirem Przepis

DODAJ KOMENTARZ