TARTA ZE SZPARAGAMI I CUKINIĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.25)
Świeże szparagi są bardzo krótko dostępne w naszych sklepach.
Warto ich zjeść w tym czasie jak najwięcej. Na szczęście można je przygotować na tyle różnych sposobów, że w zasadzie codziennie możemy jeść zupełnie inne danie.
Dziś połączenie kruchej tarty, szparagów, cukinii, masy quiche i sosu pomidorowego.
Ciekawy eksperyment? Oceńcie sami - jak dla mnie to przerósł oczekiwania ;)


SKŁADNIKI

Nadzienie

300 g szparagów

pół cukinii

2 szt. jajek

1 szklanka śmietany 18%

3 łyżki śmietany kremówki 36%

pół szklanki sera żółtego (startego mimolet)

Ciasto

250 g mąki pszennej

150 g masła

2 szt. jajek

szczypta soli

Sos

pół szklanki przecieru pomidorowego

pół cebuli

1 ząbek czosnku świeżego

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

1 łyżeczka suszonego oregano

2 łyżki oliwy z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
214
10,7%
Bialko
5,1g
3,4%
Weglow...
13,9g
6,9%
Tluszcze
15,5g
25,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wsypać mąkę do dużej miski
  2. Dodać jajka i sól i wymieszać widelcem (żeby nie brudzić za bardzo rąk)
  3. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło
  4. Zagnieść ciasto aż będzie jednolite
  5. Uformować kulkę i schować do lodówki na 30 minut
  6. Na patelni rozgrzać oliwę
  7. Bardzo drobno posiekać cebulę i lekko podsmażyć
  8. Dodać pokrojony w cienkie plasty czosnek i smażyć około minuty
  9. Dodać przecier, sól i pieprz i smażyć około 15 minut
  10. Dodać oregano
  11. Cukinię pokroić w drobne plasterki
  12. Dobrze wymieszać jajka i śmietany
  13. Szparagi oczyścić z łusek i pociąć na 3 części
  14. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
  15. Na formie do tarty ułożyć ciasto i lekko je ponakłuwać widelcem
  16. Posmarować je sosem pomidorowym
  17. Na sosie ułożyć plasterki cukinii
  18. Zalać całość masą z jajek i śmietany
  19. W masę jajeczną włożyć szparagi, tak żeby większa ich część była zanurzona
  20. Posypać tartę serem mimolet
  21. Piec około 30 minut w termoobiegu


Tarta ze szparagami i cukinią Przepis

Tarta ze szparagami i cukinią Przepis

Tarta ze szparagami i cukinią Przepis

DODAJ KOMENTARZ