TORCIK Z MALINAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.25)
Prosty a efektowny torcik do podania zarówno na letnie przyjęcia w plenerze jak i codzienny podwieczorek. Aromatyczne czekoladowo-migdałowe ciasto wspaniale komponuje się z malinami zanurzonymi w lekkiej śmietance.

Jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzący z Biblioteczki Poradnika Domowego.


SKŁADNIKI

Ciasto

4 szt. jajek

125 g masła

100 g białego cukru

100 g czekolady ciemnej 70-85%

150 g migdałów (zmielonych)

100 g mąki pszennej

2 łyżki kakao ciemnego

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

500 g malin

250 ml śmietany kremówki 36%

25 ml wódki

1 łyżka cukru waniliowego

3 łyżki cukru pudru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
287
14,3%
Bialko
5,6g
3,7%
Weglow...
19,1g
9,5%
Tluszcze
20,7g
34,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka.
  2. Roztopić czekoladę, dodać zmielone migdały i wymieszać z powyższą masą.
  3. Białka ubić na sztywno.
  4. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia wymieszać i wraz z białkami połączyć z masą żółtkową.
  5. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy około 26 cm i piec 40 minut w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg.
  6. Po ostudzeniu ściąć 1/3 upieczonego ciasta (górną część) i pokruszyć do miseczki. 
  7. Resztę ciasta skropić wódką i ułożyć na nim maliny.
  8. Śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno i wyłożyć na maliny.
  9. Posypać pokruszonym wcześniej ciastem i udekorować malinami.


Torcik z malinami Przepis

Torcik z malinami Przepis

Torcik z malinami Przepis

Torcik z malinami Przepis

DODAJ KOMENTARZ