TORT KAWOWO-BEZOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 4.38)
Klasyczny, bardzo kremowy i słodki tort na bazie ciasta z dodatkiem maku świetnie sprawdzi się na Święta ale nie tylko. Z pewnością zasmakuje miłośnikom konkretów w dziedzinie słodkości dzięki dużej ilości gęstego, kawowego kremu na bazie masła.
Taki wypiek raczej nie pozwoli nam zaoszczędzić pochłoniętych kalorii ale czasu - już tak, gdyż wbrew pozorom jest prosty do przygotowania, nawet dla mało doświadczonych cukierników.
Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku.


SKŁADNIKI

Ciasto

1½ szklanki maku (zmielonego)

7 szt. jajek

1 szklanka cukru pudru

1 łyżka miodu

5 łyżek bułki tartej

50 g orzechów włoskich

3 łyżki likieru amaretto

Krem

4 szt. jajek

1½ szklanki białego cukru

2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku

400 g masła

Dodatki

100 g bezów

¼ szklanki likieru amaretto

¼ szklanki wody

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

  1. Jeżeli kupiliście nie zmielony mak, zaczynamy od jego przygotowania: mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 15 minut, studzimy i dwukrotnie mielimy w maszynce. Szczęśliwi posiadacze zmielonego maku mogą oczywiście pominąć ten krok.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni (ja piekłam w termoobiegu).
  3. Spód okrągłej tortownicy o średnimy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy odrobiną masła.
  4. Orzechy włoskie drobno siekamy. 
  5. Żółtka ucieramy (mikserem) z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo mak, miód, bułkę tartą, orzechy włoskie i likier Amaretto.
  6. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy je do masy makowej mieszając dokładnie.
  7. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
  8. Po ostudzeniu ciasto przekrawamy ostrym nożem na dwa blaty. 

 

Krem kawowy:

  1. Masło do kremu wyjmij wcześniej z lodówki żeby zmiękło. 
  2. Przygotuj garnek i metalową miseczkę, która nie wpadnie do środka. Do garnka wlej wody (tak żeby spód miseczki nie dotykał wody) i zagotuj. Miseczkę połóż na garnku, zmniejsz ogień.
  3. Do miseczki wbij jajka, dodaj cukier i miksuj mikserem na gładką masę przez ok. 5 minut. Dosyp kawę i misuj jeszcze przez chwilę. 
  4. W drugiej misce utrzyj (również mikserem) miękkie masło aż powstanie puszysta masa.
  5. Dolewaj stopniowo ubite jajka cały czas miksując aż krem będzie gęsty.

 

Wykończenie:

  1. Likier Amaretto wymieszaj w szklance z wodą
  2. Na paterze ułóż dolny blat, nasącz go połową mieszanki Amaretto i wody.
  3. Wyłóż 1/3 kremu kawowego, ułóż bezy (jeżeli masz duże przekrój je na mniejsze części) i przykryj 1/3 kremu.
  4. Na wierzch połóż drugi blat ciasta i nasącz resztą alkoholowej mieszanki.
  5. Wierzch i boki tortu wysmaruj pozostałym kremem, całość udekoruj bezami. 
  6. Wstaw do lodówki na przynajmniej 1,5 godziny. 
  7. Wyjmij tort z lodówki przynajmniej pół godziny przed podaniem żeby krem nieco zmiękł. 


Tort kawowo-bezowy Przepis

Tort kawowo-bezowy Przepis

Tort kawowo-bezowy Przepis

DODAJ KOMENTARZ