TORT KRÓLEWSKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.19)
Tort niezmiennie królujący na imieninach u mojej cioci. Moja wersja trochę odbiega od oryginału i poniższy przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Jest to tort idealny na świąteczne i karnawałowe przyjęcia. Cztery krążki kruchego ciasta przełożone kremem maślanym z wiśniami, bitą śmietaną i kremem mascarpone zadowolą wybrednych gości. Małym problemem może być na początku jego krojenie (potrzebny będzie ostry i duży nóż), ale w kolejnych dniach (jeśli tort nie zostanie wcześniej zjedzony:)) jest z tym coraz lepiej.


SKŁADNIKI

Ciasto

400 g mąki pszennej

200 g białego cukru

350 g margaryny

3 szt. żółtek

jajko

Nadzienie I

125 g masła

125 g margaryny

2 szt. jajek

pół szklanki białego cukru

1½ łyżki wódki (do smaku)

400 g wiśni (drążonych i odsączonych)

Nadzienie III

250 g sera mascarpone

żółtko

50 g białego cukru

1 łyżka likieru amaretto

Posypka

wafelek (typu Princessa)

Nadzienie II

500 ml śmietany kremówki 36%

Polewa

150 g czekolady ciemnej 70-85%

PRZYGOTOWANIE

  1. Wyrobić ciasto z podanych składników.
  2. Podzielić je na cztery części i wyłożyć nimi cztery okrągłe blachy o średnicy około 25-26 cm.
  3. Upiec krążki ciasta w temperaturze 170 stopni, pozycja termoobieg, czas około 40-45 minut (ja piekłam po dwa krążki naraz).
  4. W trakcie pieczenia ostatniej partii krążków można już robić nadzienia. Ubić jajka z cukrem na puszystą pianę.
  5. Ucierać masło i margarynę (oba w temperaturze pokojowej) i powoli dodawać po jednej łyżce ubitej wcześniej jajecznej piany. Na koniec dołożyć do smaku wódkę.
  6. Do drugiego nadzienia ubić zimną śmietanę na sztywno i włożyć do lodówki.
  7. Zmiksować żółtko z cukrem z nadzienia trzeciego, dodać serek mascarpone i delikatnie całość wymieszać. Doprawić amaretto.
  8. Przygotować paterę, na której będzie stał tort.
  9. Na dno położyć pierwszy krążek ciasta. Na wierzch nałożyć krem maślany (Nadzienie I) i odsączone wiśnie (zostawić część do dekoracji). Następnie włożyć drugi krążek ciasta i przełożyć go bitą śmietaną (Nadzienie II). Kolejną warstwą jest trzeci krążek ciasta, na który należy włożyć krem mascarpone (Nadzienie III, zostawić trochę na boki) i przykryć czwartym krążkiem kruchego ciasta.
  10. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i polać nią tort.
  11. Boki wysmarować resztą kremu mascarpone i posypać pokruszonym na małe kawałki wafelkiem.
  12. Całość można udekorować wiśniami i/lub posypką dekoracyjną. Tort najlepiej trzymać w lodówce.


Tort królewski Przepis

Tort królewski Przepis

Tort królewski Przepis

Tort królewski Przepis

DODAJ KOMENTARZ