TORT RAFFAELLO Z TRUSKAWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN
  • LICZBA PORCJI 17
  • OCEŃ (średnia: 2.79)
Przepyszny tort na wyjątkowe okazje. Jeśli lubicie połączenie truskawek i kokosu czeka Was kulinarne niebo:) Przełożenie warstw biszkoptowych zostało wykonane z połączenia mleka kokosowego i wiórków kokosowych z masą mascarpone i białą czekoladą. Do tego świeże truskawki i mamy połączenie doskonałe. Do dekoracji tortu wspaniale pasują pralinki typu Raffaello i obłożenie z kokosowych wafelków.
Biszkopt i masę kokosową można przygotować dzień wcześniej.
Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z bloga Kwestia Smaku.


SKŁADNIKI

Ciasto

7 szt. jajek

200 g cukru

140 g mąki pszennej

70 g mąki ziemniaczanej

Wierzch

wafelek (kokosowy duży)

10 g czekolady białej

10 szt. pralinek kokosowych (np. Raffaello)

Masa kokosowa

400 ml mleka kokosowego

75 g wiórków kokosowych

10 łyżek cukru pudru

500 g sera mascarpone

250 g śmietany kremówki 36%

120 g czekolady białej

Masa owocowa

350 g truskawek (najlepiej świeżych)

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni w pozycji termoobieg.
  2. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier dalej ubijając, a na koniec żółtka.
  3. Mąki przesiać i w kilku partiach dodawać do powyższej masy krótko miksując do połączenia składników.
  4. Ciasto przełożyć do formy o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec mniej więcej 40 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika energicznie odstawiać na blat. Ostudzić i pokroić na trzy krążki.
  5. Mleko kokosowe zagotować w garnku, po czym dodać wiórki kokosowe, zmniejszyć ogień i gotować około 40 minut mieszając co jakiś czas aż wiórki wchłoną prawie całe mleko kokosowe.
  6. Odstawić masę z ognia i dodać połamaną białą czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia, po czy ostudzić i schłodzić masę w lodówce.
  7. Ser mascarpone (zimny) zmiksować krótko z cukrem pudrem, ubić na sztywno śmietanę i połączyć z mascarpone.
  8. Powyższą masę wymieszać ze schłodzoną masą kokosową i wstawić do lodówki do czasu użycia.
  9. Truskawki umyć i obrać. Do garnka włożyć około 200 g owoców, dodać sok z cytryny, cukier waniliowy i zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać pozostałe truskawki pokrojone na mniejsze kawałki. Ostudzić przed użyciem.
  10. Masę kokosową podzielić na trzy części, a truskawkową na dwie. Na krążki biszkoptu wykładać ostudzoną masę truskawkową, na to masę kokosową, której ostatnią część wykorzystać na obłożenie tortu z wierzchu. Boki obłożyć okruszkami wafelka kokosowego, na górze zetrzeć na tarce białą czekoladę i położyć połówki pralinek kokosowych.
  11. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu można udekorować truskawkami.


Tort Raffaello z truskawkami Przepis

Tort Raffaello z truskawkami Przepis

Tort Raffaello z truskawkami Przepis

Tort Raffaello z truskawkami Przepis

Tort Raffaello z truskawkami Przepis

DODAJ KOMENTARZ