TORT SACHERA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Jeden z najpopularniejszych czekoladowych przysmaków świata czyli Tort Sachera. Oryginalny przepis jest pilnie strzeżoną tajemnicą, a prawdziwy tort można skosztować w Hotelu Sacher w Wiedniu. Poniższy przepis to tylko jedna z jego interpretacji (z odtworzenia smaku:)).
Pyszne czekoladowe ciasto oblane... czekoladą:) tak można w skrócie scharakteryzować torcik. Jednak lekkie przełamanie smaku daje tu konfitura morelowa, stąd efekt końcowy nie zawiedzie prawdziwych smakoszy czekolady.


SKŁADNIKI

Ciasto

150 g czekolady ciemnej 70-85% (gorzkiej, np. 70%)

100 g cukru pudru

150 g masła (miękkiego)

100 g mąki pszennej

50 g migdałów (drobno zmielonych)

50 g cukru

6 szt. żółtek

6 szt. białek jajek

1 łyżeczka aromatu waniliowego

konfitura morelowa

Polewa

100 g czekolady ciemnej 70-85% (gorzkiej)

PRZYGOTOWANIE

  1. Czekoladę na ciasto rozpuścić w kąpieli wodnej i utrzeć z masłem na puszystą masę.
  2. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na pulchną masę.
  3. Podobnie postąpić z białkami, które należy ubić z cukrem na niezbyt sztywną pianę.
  4. Do mieszaniny czekoladowej dodawać stopniowo masę żółtkową i delikatnie mieszać.
  5. Tak samo stopniowo dodawać pianę z białek delikatnie mieszając, a na koniec mąkę i zmielone migdały.
  6. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy około 22-23 cm i piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku około 50-60 minut.
  7. Po upieczeniu tort odstawić do schłodzenia, a następnie przekroić go na dwie części i przełożyć podgrzaną konfiturą morelową.
  8. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę na polewę i rozprowadzić ją po całym torcie.
  9. Schłodzić kilka godzin.


Tort Sachera Przepis

Tort Sachera Przepis

DODAJ KOMENTARZ