TORT TRUSKAWKOWE MARZENIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Czy do Waszych ulubionych słodkości również należą truskawki, czekolada i bita śmietana? Jeśli tak to przedstawiam Wam tort Waszych marzeń :) Trzeba co prawda zainwestować w niego nieco czasu ale efekt końcowy zdecydowanie wynagradza włożony trud.
Zaczynając od spodu - mocno czekoladowe, wilgotne brownie otulone delikatnym, puchowym wręcz kremem na bazie śmietany. I na koniec najważniejsze - świeże, soczyste truskawki zalane truskawkową galaretką. Naprawdę polecam!


SKŁADNIKI

Ciasto

200 g czekolady ciemnej 70-85%

170 g masła

3 szt. jajek

2 szt. żółtek

50 g białego cukru

1 łyżka kakao ciemnego

1 łyżka mąki pszennej

szczypta soli

Krem

1 l śmietany kremówki 36%

1 opakowanie cukru waniliowego

2 łyżki cukru pudru

5 łyżeczek żelatyny

5 łyżek mleka 2%

Wierzch

1 kg truskawek

2 opakowania galaretki (truskawkowych)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
256
12,8%
Bialko
3g
2%
Weglow...
13,2g
6,6%
Tluszcze
21,4g
35,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

Galaretka:

  1. Na początek przygotuj galaretkę: dwa opakowania zalej 750 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. 
  1. Spód okrągłej formy do pieczenia o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia a jej brzegi wysmaruj masłem. 
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni. 
  3. Do metalowej miseczki wrzuć kawałki masła, szczyptę soli oraz kawałki czekolady. Miseczkę postaw nad garnkiem z gotującą się wodą i roztop składniki mieszając od czasu do czasu. 
  4. Jajka ubijaj z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut. 
  5. Dodaj kakao, mąkę i ostudzoną czekoladę. Miksuj aż składniki się połączą. 
  6. Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut. 
Krem:
  1. Żelatynę wymieszaj w szklance z 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody i odstaw.
  2. Śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder ubij na sztywno. 
  3. Szklankę z żelatyną włóż do niewielkiego garnuszka, następnie wlej do niego wrzątek (do wysokości żelatyny) po czym wymieszaj żelatynę tak, żeby była płynna. Gdy się rozpuści wyjmij szklankę z garnuszka, dolej 5 łyżek zimnego mleka i wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Wlewaj żelatynę po trochu do śmietany szybko mieszając. 
  5. Uwaga: do tego typu tortów przyda się plastikowa obręcz, którą wkładamy do środka formy, żeby np. galaretka nie ściekała bokami. Jeżeli masz taką obręcz - załóż ją już teraz przed wyłożeniem kremu. 
  6. Krem wyłóż na upieczone (i ostygnięte ciasto) i rozsmaruj równomiernie. 
Wierzch:
  1. Truskawki dokładnie umyj i przekrój na połówki. Układaj je na kremie np. w formie okręgów (jak na zdjęciu). 
  2. Gdy galaretka nieco stężeje wylej ją na truskawki (powinna je przykryć). 
  3. Ciasto koniecznie przechowuj w lodówce. 
Smacznego!


Tort truskawkowe marzenie Przepis

Tort truskawkowe marzenie Przepis

Tort truskawkowe marzenie Przepis

DODAJ KOMENTARZ