TOSTY FRANCUSKIE Z ŻURAWINĄ I GORZKĄ CZEKOLADĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Tosty z chleba pełnoziarnistego z doskonałą kompozycją serka ricotta, żurawiny, czekolady i przypraw. Smaczne, szybkie i lekkie danie na słodko. Idealne na śniadanie po którym będziemy mieć energię na cały poranek.


SKŁADNIKI

4 kromki chleba tostowego (pełnoziarnisty)

2 szt. jajek

2 łyżeczki cukru trzcinowego

sól

2 łyżki masła

2 łyżki śmietany kremówki 36%

cynamon

gałka muszkatołowa mielona

3 łyżki sera ricotta

3 łyżki suszonej żurawiny

25 g czekolady ciemnej 70-85%

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
290
14,5%
Bialko
7,9g
5,3%
Weglow...
31,1g
15,5%
Tluszcze
15,5g
25,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wymieszać dokładnie na płaskim talerzu jajka i śmietanę wraz z cukrem, szczyptą soli, szczyptą gałki muszkatołowej i szczyptą cynamonu.
  2. Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce
  3. Wymieszać ze sobą nadzienie do tostów: ricottę (zostawić 1 łyżkę), żurawinę i czekoladę (zostawić 1 łyżeczkę)
  4. Dokładnie wymoczyć chleb tostowy w jajku ze śmietanką
  5. Na patelni rozpuścić masło i poczekać aż się rozgrzeje (całe masło będzie roztopione i zacznie się lekko gotować)
  6. Ułożyć na patelni namoczoną kromkę chleba, posmarować ją nadzieniem i przykryć drugą kromką.
  7. Smażyć około 5 minut aż jajko się zetnie i przyrumieni
  8. Przewrócić na drugą stronę i smażyć znowu około 5 minut
  9. Po zdjęciu z patelni położyć na wierzchu pozostałą część ricotty i posypać czekoladą


Tosty francuskie z żurawiną i gorzką czekoladą Przepis

Tosty francuskie z żurawiną i gorzką czekoladą Przepis

Tosty francuskie z żurawiną i gorzką czekoladą Przepis

DODAJ KOMENTARZ