TOSTY Z KIEŁKAMI BROKUŁA I JAJKIEM W KOSZULCE


KATEGORIE
Śniadania
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Kiełki brokuła dostarczają bardzo dużo witamin, bardzo dobrze więc sprawdzają się na śniadanie.
Dziś chrupiący tost, delikatnie ostre kiełki a na nich jajko poche, którego żółtko rozpływa się przy ugryzieniu (lub nacięciu jeśli jecie sztućcami).
Na koniec można tostem zebrać rozlane żółtko z talerza...
Dla mnie świetne ;)


SKŁADNIKI

2 szt. jajek

2 łyżki octu jabłkowego

2 łyżki masła

2 łyżki majonezu

4 łyżki kiełków brokuła

4 kromki chleba

PRZYGOTOWANIE

  1. Wbij jajko do szklanki lub miseczki (najlepiej jakby zdążyło się ogrzać do temperatury pokojowej ale nie musi)
  2. W garnku zagotuj wodę. Ja używam dość wysokiego garnka i gotuję około 2 litrów wody - wtedy robi się najlepszy wir.
  3. Do wody dodaj 2 łyżki octu jabłkowego.
  4. Wyłącz grzanie i włącz ponownie na małą temperaturę jak tylko przestaną odrywać się od dna duże bąbelki.
  5. Mocno zamieszaj łyżką wodę, tak, żeby wytworzył się wir.
  6. W środek wiru wlej jajko.
  7. Teraz jest dobry moment, żeby włączyć toster i przypiec chleb ;)
  8. Jajko gotuj 3 minuty (lub jeśli było prosto z lodówki to około 4 minut)
  9. Jak tylko pierwsze zawinie się w koszulkę wlej drugie (lub jeśli robisz pierwszy raz to zrób najpierw jedno a potem drugie)
  10. Gdy tosty wyskoczą z tostera posmaruj je masłem a jak masło się rozpuści to posmaruj też majonezem.
  11. Ułóż kiełki brokuła na kanapkach i delikatnie wyłóż jajka.
  12. Najlepiej smakują póki są jeszcze ciepłe ;)


Tosty z kiełkami brokuła i jajkiem w koszulce Przepis

Tosty z kiełkami brokuła i jajkiem w koszulce Przepis

Tosty z kiełkami brokuła i jajkiem w koszulce Przepis

DODAJ KOMENTARZ