TRADYCYJNA KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 200 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.15)
Kaczka pieczona z jabłkami to tradycyjne danie polskiej kuchni. Kaczka jest wspaniałą alternatywą dla kury, o bogatszym i bardziej wyrazistym smaku a przygotowuje się ją równie łatwo. Tradycyjnie kaczkę piecze się w otwartym naczyniu polewając od czasu do czasu - tak żeby kaczka była soczysta a skórka chrupiąca.


SKŁADNIKI

kaczka (cała - wypatroszona i oskubana)

5 szt. jabłek

1 łyżka majeranku

1 łyżka miodu

pół szklanki bulionu warzywnego

pół cytryny

2 łyżki masła (zimnego)

sól

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaczkę natrzyj solą i pieprzem z zewnątrz i od wewnątrz
  2. Wlej do środka połowę soku z cytryny i posyp połową majeranku
  3. Z zewnątrz posmaruj kaczkę miodem
  4. Zawiń kaczkę w folię spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki
  5. Jabłka pokrój na ćwiartki
  6. Włóż jabłka do środka kaczki co warstwę posypując majerankiem. Powinno zmieścić się tak 1,5 do 2 jabłek
  7. Do naczynia żaroodpornego wlej gorący bulion, włóż kaczkę i połóż na niej kawałki zimnego masła
  8. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni
  9. Piecz kaczkę 45 minut podlewając co 10 minut powstającym sosem
  10. Do naczynia z kaczką dołóż pozostałe jabłka i piecz około 30 minut co 10 minut polewając sosem (z jabłkami będzie to trudniejsze więc warto zostawić jedno miejsce gdzie będzie można nabrać łyżką sosu)
  11. Najlepiej podawać z czerwoną kapustą na gorąco
Wskazówka:
można sprawdzić czy kaczka jest już gotowa nakłuwając ją wykałaczką. Powinien wtedy wyciekać z niej przezroczysty płyn. Najlepiej nakłuć w kilku oddalonych od siebie miejscach - piekarniki mają tendencję do nierównego utrzymywania temperatury ;)


Tradycyjna kaczka pieczona z jabłkami Przepis

Tradycyjna kaczka pieczona z jabłkami Przepis

Tradycyjna kaczka pieczona z jabłkami Przepis

DODAJ KOMENTARZ