TRUSKAWKOWA CHMURKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 24
  • OCEŃ (średnia: 2.5)
Ciasto na pokuszenie. Kolejne jego warstwy wzajemnie się uzupełniają i przenikają podczas degustacji tworząc ucztę dla zmysłów. Tak działa połączenie delikatnej cienkiej warstwy kruchego ciasta, truskawek w galaretce, waniliowego kremu mascarpone i chrupiącej bezy w polewie kajmakowej.
Inspiracją dla tego przepisu było ciasto Malinowa chmurka z bloga Moje Wypieki.


SKŁADNIKI

Spód

3 szt. żółtek

100 g masła

150 g mąki pszennej

1 łyżka cukru pudru

Masa owocowa

500 g truskawek

3 szt. galaretki (truskawkowe, każda na 500 ml wody)

3 szklanki wody (wrzącej)

Krem

250 g sera mascarpone

500 ml śmietany kremówki 36%

3 łyżki cukru pudru

laska wanilii (nasionka)

Polewa

5 łyżek kajmaku

2 łyżki śmietany kremówki 36%

Beza

3 szt. białek jajek

150 g cukru trzcinowego

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier oraz mąkę ziemniaczaną i miksować do uzyskania błyszczącej piany.
  2. Na papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy 25 cm i ułożyć na blaszce do pieczenia. Przełożyć na papier pianę, uformować w odrysowanym kole i piec w temperaturze 140 stopni w pozycji termoobieg przez około godzinę, po czym zostawić ją w piekarniku do wysuszenia (można do następnego dnia).
  3. Składniki na spód szybko zagnieść i schłodzić lekko w lodówce.
  4. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o tych samych wymiarach co przy pieczeniu bezy i wstawić do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzić.
  5. W 3 szklankach wrzącej wody rozpuścić 3 galaretki, po czym przestudzić i wymieszać z umytymi truskawkami.
  6. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia masy.
  7. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto i wstawić do lodówki.
  8. Ubić na sztywno schłodzoną śmietanę, dodać serek mascarpone, cukier puder oraz nasionka z laski wanilii i wszystko wymieszać lub zmiksować na małych obrotach miksera.
  9. Krem wyłożyć na schłodzone ciasto z galaretką, a na wierzch położyć bezę.
  10. Podgrzać kajmak i wymieszać ze śmietaną. Gdy będzie lejący pokryć nim bezę np. układając fantazyjne wzory i schłodzić w lodówce kilka godzin.
  11. Można udekorować świeżymi truskawkami.



Truskawkowa chmurka Przepis

Truskawkowa chmurka Przepis

DODAJ KOMENTARZ