TRUSKAWKOWY BUDYŃ Z KASZĄ MANNĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 1)
Bardzo polubiłem domowej roboty budynie z kaszy manny lub jaglanej. Mimo tego, że te drugie są zdrowsze, często wybieram jednak kaszę mannę ze względu na lepszą konsystencję oraz mniej intensywny smak.
Tym razem budyń będzie truskawkowy i podany ze świezymi truskawkami. Trzeba korzystać z krótkiego sezonu na te owoce ;)


SKŁADNIKI

1½ szklanki mleka 2%

3 łyżki kaszki manny

1½ szklanki truskawek

1 łyżka miodu

2 łyżki migdałów (płatków)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
84
4,2%
Bialko
3,3g
2,2%
Weglow...
11,2g
5,6%
Tluszcze
2,9g
4,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zagotuj mleko w rondelku.
  2. Jak tylko zacznie się gotować wyłącz grzanie i wsyp do niego kaszę mannę.
  3. Cały czas mieszaj, żeby nie zrobiły się grudki.
  4. Po około 3 minutach kasza będzie gotowa.
  5. Do blendera wsyp szklankę truskawek i dodaj miód.
  6. Przełóż kaszę i miksuj około 4 minut aż konsystencja będzie jednolita.
  7. Wlej budyń do szklanek lub miseczek.
  8. Pozostałe truskawki potnij plasterki i ułóż na budyniu.
  9. Całość posyp płatkami migdałów.
  10. Można podawać zarówno ciepłe jak i schłodzone (np z lodówki).


Truskawkowy budyń z kaszą manną Przepis

Truskawkowy budyń z kaszą manną Przepis

DODAJ KOMENTARZ