WĄTRÓBKA Z KURCZAKA Z CEBULKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Wszyscy, którzy dobrze mnie znają wiedzą, że od lat jestem miłośniczką podrobów. Ostatnio zdziwiło mnie, że na blogu nie ma przepisu na klasyczną wątróbkę drobiową podsmażoną z cebulką. Ta cebulka właśnie jest tu niezbędnym dodatkiem - zawsze robię jej dużo i wyjadam z przyjemnością, posypuję nią również ziemniaki.
Przepis jest bardzo prosty ale bądźcie uważni - tu liczą się minuty, bo wątróbka zbyt długo smażona lub posolona na początku może zrobić się twarda.


SKŁADNIKI

150 g wątróbki drobiowej

2 szt. cebuli

2 łyżki masła klarowanego

sól

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
103
5,1%
Bialko
6,3g
4,2%
Weglow...
3,1g
1,5%
Tluszcze
7,1g
11,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wątróbki umyj i osusz. Nie doprawiaj niczym!
  2. Cebulę posiekaj ale niezbyt drobno. 
  3. Na patelni rozpuść masło klarowane. Dodaj cebulę i podsmażaj aż się zeszkli na złoto. 
  4. Dodaj wątróbkę i smaż na niewielkim ogniu po ok. 3  minuty z każdej strony aż się zetnie i straci surowy smak. 
  5. Na koniec delikatnie posól. 
  6. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami i sałatą


Wątróbka z kurczaka z cebulką Przepis

Wątróbka z kurczaka z cebulką Przepis

DODAJ KOMENTARZ