WŁOSKI SOS POMIDOROWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 70 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 5)
To już ostatni dzwonek na to, żeby w tym sezonie zrobić jeszcze włoski sos pomidorowy z naszych krajowych pomidorów. Skorzystajcie z okazji bo zimą będziecie tęsknić za tym smakiem zwłaszcza jeżeli tak jak ja, unikacie kupowania ich zimą z poza Polski.
Ten sos może i nie ma w sobie wiele finezji ale jest przepyszny. Makaron z jego dodatkiem okraszony startym parmezanem to obiad w iście włoskim stylu, który na pewno umili Wam jesienne, szaro-bure dni.


SKŁADNIKI

900 g pomidorów

100 ml oliwy z oliwek

80 g cebuli

60 g marchewek

1 ząbek czosnku świeżego

10 g świeżej bazylii

pieprz czarny mielony (świeżo zmielony)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
92
4,6%
Bialko
0,9g
0,6%
Weglow...
2,5g
1,2%
Tluszcze
8,8g
14,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pomidory zanurz we wrzątku na 10 sekund a następnie przełóż do wody z lodem. Zdejmij z nich skórkę i pokrój w drobne kawałki. 
  2. W dość dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek
  3. Dodaj drobno pokrojone cebulę i marchewkę, podsmażaj przez chwilę. 
  4. Dodaj cały obrany ząbek czosnku i smaż przez chwilę aż się przyrumieni. Następnie wyjmij go z garnka. 
  5. Dodaj pomidory i rozdrobnione listki bazylii
  6. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i gotuj przez ok. 45 minut mieszając od czasu do czasu. Sos powinien być dość gęsty ale uważaj żeby się nie przypalał jeżeli sok zdąży odparować (dodaj wtedy trochę wody i mieszaj częściej). 


Włoski sos pomidorowy Przepis

Włoski sos pomidorowy Przepis

DODAJ KOMENTARZ