WIEPRZOWE KEBABY NA PATYKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.49)
Kebaby z mięsa mielonego grillowane na patykach to tradycyjne greckie danie. Robi się je zazwyczaj z baraniny lub jagnięciny.
Moja wersja tego dania jest z wieprzowiny, ale smakuje równie wyśmienicie. Kebaby można podać jako obiad czy kolację ze swoimi ulubionymi dodatkami albo spożywać same jako przekąskę.


SKŁADNIKI

500 g mięsa mielonego wieprzowego

cebula

jajko

5 łyżek bułki tartej

2 ząbki czosnku świeżego

1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)

1 łyżeczka natki pietruszki

1 łyżeczka oregano świeżego

1 łyżka mięty świeżej

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę drobno posiekać
  2. Do miski włożyć mięso mielone i dodać cebulę
  3. Przecisnąć czosnek przez praskę
  4. Wymieszać składniki (najlepiej widelcem)
  5. Dodać bułkę tartą
  6. Drobno posiekać miętę, oregano i natkę pietruszki
  7. Wbić jajko
  8. Doprawić solą i pieprzem
  9. Dokładnie wyrobić masę rękami aż będzie jednolita
  10. Formować podłużne kotleciki i nakładać je na patyczki do szaszłyków
  11. Mięso na patyku powinno zajmować około 1/3 jego długości i mieć średnicę około centymetra
  12. Posmarować patelnię grillową oliwą (lub kratkę grilla, żeby mięso nie przywierało)
  13. Delikatnie układać kebaby na rozgrzanym grillu (za mokre mięso może łatwo odpaść od patyczka, więc trzeba uważać)
  14. Piec około 10 minut często obracając, żeby upiekło się równomiernie
  15. Najlepiej podawać z sosem tzatziki


Wieprzowe kebaby na patyku Przepis

Wieprzowe kebaby na patyku Przepis

DODAJ KOMENTARZ