WINNY SOS ŚLIWKOWY


KATEGORIE
Kuchnia polska
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.26)
To doskonały sos do mięs, który powstał na bazie klasycznego połączenia bulionu i wina z dodatkiem świeżych śliwek. Bardzo dobrze podkreśla smak mięsa nie przyćmiewając jego aromatu. Dobrze pasuje do wyraźnego drobiu - takiego jak np kaczka oraz do wieprzowiny w różnych postaciach.


SKŁADNIKI

pół szklanki wina czerwonego wytrawnego

1 szklanka bulionu drobiowego

3 łyżki białego cukru

pół łyżeczki cynamonu

8 szt. śliwek świeżych

PRZYGOTOWANIE

  1. Do głębokiej patelni wlej wino i bulion
  2. Zagotuj i dosyp cukier
  3. Dodaj cynamon i gotuj około 10 minut aż się trochę zredukuje
  4. Dodaj pokrojone w drobne kawałki śliwki i gotuj jeszcze 10 minut
  5. Na koniec przetrzyj przez sito lub zmiel w blenderze


Winny sos śliwkowy Przepis

Winny sos śliwkowy Przepis

DODAJ KOMENTARZ