WIOSENNA SURÓWKA Z SOSEM MIODOWO - MUSZTARDOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Surówka, która jest symbolem wiosny. Świeże warzywa, które pojawiają się o tej porze roku i których brakowało nam przez całą zimę oraz delikatny słodko-ostry sos, który podkreśla ich smak. Świetnie się sprawdza jako dodatek do wielu dań.


SKŁADNIKI

3 szt. pomidorów

ogórek szklarniowy świeży

papryka Bell czerwona

cebula (czerwona)

pół sałaty lodowej (lub cała jeśli jest mała)

3 łyżki oliwek czarnych

Sos

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka musztardy sarepskiej

1 łyżka miodu

1 ząbek czosnku świeżego

pół łyżeczki soli

5 łyżek oliwy z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
71
3,6%
Bialko
0,9g
0,6%
Weglow...
4,6g
2,3%
Tluszcze
5,7g
9,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ogórek pokroić w kostkę
  2. Pomidory (jeśli przeszkadza wam skórka można je sparzyć i obrać), paprykę pokroić w kostkę o boku około 1,5 cm
  3. Cebulę posiekać a sałatę podrzeć rękami
  4. Wrzucić wszystkie składniki do miski
  5. W miseczce wymieszać dokładnie sok z cytryny, musztardę, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę z oliwek
  6. Doprawić solą
  7. Polać surówkę sosem i dodać oliwki


Wiosenna surówka z sosem miodowo - musztardowym Przepis

Wiosenna surówka z sosem miodowo - musztardowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ