WOŁOWINA CURRY Z WOKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.8)
Dania z woka charakteryzują się tym, że ich składniki smaży się krótko w wysokiej temperaturze i przy bardzo małej ilości tłuszczu.
Dzięki temu w tym daniu wołowina jest miękka a warzywa dla kontrastu są chrupiące ale nie surowe. Smak podkreśla sos sojowy na bazie curry.


SKŁADNIKI

500 g wołowiny

papryka Bell czerwona

papryka Bell zielona

cebula (duża)

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

2 łyżki pasty curry (łagodnej)

1 łyżka oleju arachidowego (może być inny jeśli tego nie macie w domu)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
116
5,8%
Bialko
14,9g
10%
Weglow...
2,7g
1,4%
Tluszcze
4,7g
7,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wołowinę pokroić w kostkę około 1 centymetra i odłożyć do miseczki
  2. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kawałki około 1 centymetra
  3. Cebulę pokroić w kostkę około pół centymetra
  4. Sos sojowy wymieszać z pastą curry
  5. Rozgrzać mocno wok
  6. Wlać olej i rozprowadzić go po ściankach woka (podnosząc i obracając naczynie)
  7. Wrzucić cebulę i smażyć cały czas mieszając około 2 minut
  8. Dodać paprykę i smażyć cały czas mieszając około 3 minut
  9. Dodać wołowinę
  10. Czas smażenia od dodania mięsa to między 4 a 6 minut - trzeba patrzeć czy wołowina dobrze się przyrumieniła. Wok ma bardzo dużą temperaturę, więc jeśli przestanie się mieszać to produkty szybko się przypalają.
  11. Jak mięso będzie gotowe wlać sos i smażyć jeszcze około 2 minut
  12. Najlepiej podawać z ryżem lub makaronem do dań z woka


Wołowina curry z woka Przepis

Wołowina curry z woka Przepis

DODAJ KOMENTARZ