WOŁOWINA CURRY Z ZIEMNIAKAMI Z WOKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.32)
To efekt mojego pierwszego kuchennego spotkania z wokiem, muszę przyznać, że całkiem udany. Właściwie jedynym kłopotem w tej technice jest zmywanie bo wok niestety nie mieści się w mojej zmywarce ;)
Poza tym same zalety bo dania z woka robi się szybko, na niewielkiej ilości oleju a wychodzą bardzo delikatne i soczyste. Ja przyrządziłam obiad na bazie polędwicy wołowej z dodatkiem ziemniaków, cebuli i pysznych, odrobinę orientalnych sosów.


SKŁADNIKI

350 g polędwicy wołowej

200 g ziemniaków

cebula

1 ząbek czosnku świeżego

1 łyżka sosu Tikka Masala (ja wykorzystałam pastę Curry Tikka firmy Patak's)

1 łyżka słodkiego sosu chili

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

pół szklanki bulionu warzywnego

3 łyżeczki mąki kukurydzianej

2 łyżki natki pietruszki

2 łyżki oleju arachidowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
137
6,8%
Bialko
11,5g
7,7%
Weglow...
5,9g
3%
Tluszcze
7,1g
11,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Następnie ostudź, obierz i pokrój w kawałki. 
  2. Polędwicę wołową umyj, osusz, oczyść z błon i również pokrój w kawałki (wielkości jak do gulaszu). 
  3. Cebulę pokrój w dość duże piórka. 
  4. Przygotuj bulion i wymieszaj go w szklance z mąką kukurydzianą
  5. Woka dobrze rozgrzej, wlej łyżkę oleju arachidowego.
  6. Wrzuć wołowinę i smaż mieszając aż zbrązowieje - przez ok. 5 minut. Następnie wyjmij ją z woka. 
  7. Do woka wlej łyżkę oleju arachidowego, wrzuć ziemniaki i podsmażaj przez kilka minut cały czas mieszając. 
  8. Dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podsmażaj kilka minut mieszając.
  9. Dodaj wszystkie sosy, wymieszaj, wlej bulion
  10. Gdy się zagotuj dodaj wołowinę i całość podsmażaj jeszcze kilka minut cały czas mieszając. 
  11. Przed podaniem posyp natką pietruszki.  


Wołowina curry z ziemniakami z woka Przepis

Wołowina curry z ziemniakami z woka Przepis

DODAJ KOMENTARZ