WOŁOWINA PO BURGUNDZKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 10
  • OCEŃ (średnia: 2.25)
Klasyka kuchni francuskiej - pyszna, aromatyczna wołowina po burgundzku. Dopełnieniem smaku tego delikatnego mięsa są tu marchewki, pieczarki i suszone śliwki a lekko przydymiony aromat zyskamy doprawiając danie sproszkowaną, wędzoną papryką.
Wołowinę po burgundzku możecie dusić w normalnym garnku ale jeżeli chcecie zyskać na czasie wykorzystajcie szybkowar, co szczerze polecam.


SKŁADNIKI

2 kg wołowiny (gulaszowa lub karkówka)

2 łyżki masła klarowanego

2 szt. cebuli

4 szt. marchewek

10 szt. pieczarek

500 ml wina czerwonego wytrawnego

6 szklanek bulionu warzywnego

8 szt. śliwek suszonych

2 łyżki koncentratu pomidorowego

6 ząbków czosnku świeżego

2 łyżeczki tymianku suszonego

2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki

6 szt. liści laurowych

sól

pieprz czarny mielony

natka pietruszki

bagietka pszenna (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Wołowinę umyj, pokrój w kostkę i podsmaż na klarowanym maśle. Zdejmij z patelni od razu gdy straci swój surowy wygląd.
  2. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone w piórka cebule, pokrojone w grubą kostkę marchewki i pokrojone w ćwiartki pieczarki
  3. Do dużego garnka lub szybkowaru przełóż mięso i podsmażone warzywa. Dodaj czerwone wino, bulion, pokrojone suszone śliwki, koncentrat pomidory i całe obrane ząbki czosnku
  4. Danie dopraw tymiankiem, wędzoną papryką, liśćmi laurowymi, solą i pieprzem.
  5. Gotuj w szybkowarze przez 40 minut (lub w zwykłym garnku przez ok. 3 godziny) aż mięso będzie bardzo miękkie. 
  6. Gotowe danie podawaj ze świeżą bagietką posypane natką pietruszki


Wołowina po burgundzku Przepis

Wołowina po burgundzku Przepis

DODAJ KOMENTARZ