WOŁOWINA PO SECZUAŃSKU Z SELEREM NACIOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3)
Dobra wołowina idealnie komponuje się z selerem naciowym choć na pierwszy rzut oka wydaje się to dziwnym połączeniem. W chińskiej prowincji Seczuan takie zestawienie jest bardzo powszechne a wręcz jest obowiązkowe w menu większości restauracji. Klasyczne przyprawy - jak chilli i sos sojowy dodają orientalnej nuty całej kompozycji.


SKŁADNIKI

250 g mięsa mielonego wołowego

300 g selera naciowego

2 łyżki imbiru mielonego

¼ łyżeczki papryki chilli mielonej

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka octu ryżowego (można zastąpić innym)

2 łyżki oleju arachidowego (można zastąpić innym)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal

Bialko
8,2g
5,5%
Weglow...
2,1g
1,1%
Tluszcze
10,3g
17,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Seler naciowy umyć a następnie pokroić w kawałki około pół centymetra
  2. Zagotować wodę (najszybciej będzie w czajniku elektrycznym) i zalać seler
  3. Odsączyć po 30 sekundach
  4. Rozgrzać wok
  5. Wlać olej i rozprowadzić go po ściankach przechylając naczynie
  6. Jak olej zacznie dymić dodać rozdrobione palcami mięso mielone
  7. Cały czas mieszać żeby się nie przypaliło - gotowe będzie po około 4 minutach
  8. Dodać imbir i paprykę chilli i smażyć przez 2 minuty mieszając
  9. Dodać seler naciowy i smażyć około 2 minut
  10. Dodać sos sojowy i smażyć jeszcze 2 minuty
  11. Dodać ocet i wymieszać zdejmując wok z palnika
  12. Podawać gorące - najlepiej bez dodatków ;)


Wołowina po seczuańsku z selerem naciowym Przepis

Wołowina po seczuańsku z selerem naciowym Przepis

Wołowina po seczuańsku z selerem naciowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ