WOK NA CZARNO


KATEGORIE
Lekkie i zdrowe
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Proste i szybkie danie z woka, które wygląda niecodziennie. Głównie składniki są czarne, albo raczej tak czarne jak to tylko w naturze jest możliwe.
Połączenie smakowe dosyć klasyczne, ale je się również oczami ;)


SKŁADNIKI

pół szklanki czarnego ryżu

2 szt. czarnej marchewki

papryka Bell czerwona

pół brokułów

2 łyżki oleju arachidowego

pół szklanki wody

pół szklanki sosu słodko-kwaśnego

pół łyżeczki soli

1 opakowanie tofu wędzonego

PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznij od przygotowania składników.
  2. Czarny ryż ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu (około 30 minut gotowania w osolonej wodzie).
  3. Marchewkę obierz i potnij w plasterki.
  4. Czerwoną paprykę potnij w kostkę o boku 1,5 cm.
  5. Brokuła podziel na różyczki i zalej wrzątkiem na około 2 minuty.
  6. Wędzone tofu potnij w kostkę o boku około jednego centymetra.
  7. Mocno rozgrzej wok i wlej do niego 2 łyżki oleju arachidowego.
  8. Wrzuć marchewkę i smaż ją cały czas mieszająć 5 minut.
  9. Dodaj brokuła i paprykę i smaż jeszcze 4 minuty.
  10. Wlej wodę i dodaj sos słodko-kwaśny.
  11. Dodaj tofu, sól i wszystko dokładnie wymieszaj.
  12. Po minucie zdejmij z ognia i podawaj.


Wok na czarno Przepis

Wok na czarno Przepis

DODAJ KOMENTARZ