ZAPIEKANKA A'LA SAVOYARD
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 5)
Odkąd pamiętam zawsze lubiłam wyrazisty, nieco cebulowy smak pora. To niezwykle zdrowe warzywo stwarza naprawdę dużo możliwości wykorzystania go w kuchni.
Dziś proponuję danie, które znalazłam w Kukubku czyli francuską zapiekankę a'la Savoyard. Oprócz porów dajemy też ziemniaki, bulion i dużo startego cheddara. Danie znika w mgnieniu oka.


SKŁADNIKI

2 szt. pora

800 g ziemniaków

200 g sera cheddar

400 ml bulionu warzywnego

30 g masła

2 ząbki czosnku świeżego

szczypta gałki muszkatołowej mielonej

szczypta mielonego pieprzu

szczypta soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
93
4,7%
Bialko
3,5g
2,3%
Weglow...
9,7g
4,9%
Tluszcze
4,6g
7,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pory rozetnij wzdłuż i dokładnie umyj. Pokrój w plastry.
  2. Na dużej patelni roztop masło, dodaj pory, posól, dodaj pieprz i gałkę muszkatołową i duś przez ok. 15 minut na małym ogniu aż pory zmiękną. 
  3. W międzyczasie pokrój ziemniaki w bardzo cienkie plasterki a cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek pokrój w bardzo cienkie plasterki. 
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. 
  5. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem
  6. Układaj w naczyniu kolejno warstwy: ziemniaki, czosnek, pory, cheddar, ziemniaki, cheddar
  7. Zapiekankę zalej bulionem
  8. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. godzinę. 


Zapiekanka a'la Savoyard Przepis

Zapiekanka a'la Savoyard Przepis

DODAJ KOMENTARZ