ZAPIEKANKA KALAFIOROWO-ZIEMNIACZANA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.8)
Dziś polecam przepis na zapiekankę z świeżych kalafiorów i ziemniaków. Dodatek tartego parmezanu dodaje ciekawego, serowego posmaku. Posypana świeżym szczypiorkiem jest fajną opcją na wiosenną kolację.


SKŁADNIKI

250 g kalafiora

3 szt. ziemniaków (średniej wielkości)

cebula (średnia)

5 łyżek śmietany 12%

2 łyżki sera parmezanu (starty)

1 ząbek czosnku świeżego

szczypiorek

sól

pieprz czarny mielony

1 łyżka oliwy z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
76
3,8%
Bialko
2,7g
1,8%
Weglow...
7,6g
3,8%
Tluszcze
4,1g
6,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki obrać, umyć i przekroić w poprzek na połówki. Kalafior umyć i podzielić na różyczki.
  2. Ziemniaki wraz z kalafiorem wrzucić do garnka z lekko osoloną wodą i gotować przez 10 minut.
  3. Cebulę pokroić w krążki, wymieszać z łyżką oliwy i szczyptą pieprzu. Wyłożyć na dno naczynia do zapiekania (lub żaroodpornego).
  4. W miseczce wymieszać śmietanę, łyżkę startego parmezanu, szczypiorek (zostawić trochę do posypania), ząbek czosnku pokrojony w cieniutkie plasterki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Ziemniaki i kalafior odcedzić. Ziemniaki pokroić w plastry i wrzucic z powrotem do garnka. Dodać sos śmietanowy i wymieszać.
  6. Całość wyłożyć do naczynia do zapiekania i posypać na wierzu łyżką startego parmezanu.
  7. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut - pilnować, żeby ziemniaki były miękkie ale żeby całość się za mocno nie przypiekła.
  8. Podawać posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem.


Zapiekanka kalafiorowo-ziemniaczana Przepis

Zapiekanka kalafiorowo-ziemniaczana Przepis

Zapiekanka kalafiorowo-ziemniaczana Przepis

DODAJ KOMENTARZ