ZAPIEKANKA Z DORSZA Z BOCZKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 4.75)
Ryba z boczkiem? Kompozycja może wydawać się dziwna ale efekt końcowy naprawdę pozytywnie zaskakuje. Delikatny smak ryby staje się nieco cięższy i bardziej wyrazisty w połączeniu z podsmażonym boczkiem.
Danie to początkowo zaplanowałam jako przekąskę jednak ostatecznie wyszedł mi obiad :)


SKŁADNIKI

6 szt. dorsza (filetów)

3 łyżki soku z cytryny

50 g surowego boczku

7 szt. pieczarek

por

3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

sól

pieprz czarny mielony

masło klarowane

PRZYGOTOWANIE

  1. Filety z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki.
  2. Na odrobinie klarowanego masła podsmażamy pokrojony w cienkie, krótkie paseczki boczek. Zdejmujemy z ognia i odsączamy z tłuszczu.
  3. Ryby panierujemy w mące pełnoziarnistej wymieszanej z solą i pieprzem.
  4. Dorsza smażymy na klarowanym maśle z obu stron na złoto, po czym zdejmujemy z patelni i przekładamy na środek naczynia do zapiekania (może być warstwowo). Posypujemy podsmażonym boczkiem.
  5. Na patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki oraz por. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż zmiękną.
  6. Zwartość patelni przekładamy do naczynia do zapiekania (dookoła ryby). 
  7. Przed samym podaniem podgrzewamy w piekarniku (ok. 15 minut w temperaturze 150 stopni wystarczy). 


Zapiekanka z dorsza z boczkiem Przepis

Zapiekanka z dorsza z boczkiem Przepis

DODAJ KOMENTARZ