ZAPIEKANKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ I SERA MANCHEGO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
To danie wpisuje się w polską tradycję robienia zapiekanek makaronowych z dowolnymi dodatkami, które wpadną nam w ręce w kuchni. Bardzo lubię tę tradycję, bo dania wychodzą zazwyczaj świetne ;)
Dziś do makaronu trafiła fasolka szparagowa oraz hiszpański ser manchego, którego charakterystyczny smak nadaje charakter całej zapiekanki ;)


SKŁADNIKI

4 szt. ziemniaków

1 szklanka makaronu tagliatelle (wstążki)

3 szklanki zielonej fasolki szparagowej

2 szt. jajek

pół szklanki śmietany 12%

pół łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki soli

pół szklanki sera parmezanu

2 plasterki sera żółtego

4 plasterki sera manchego

PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w plasterki o grubości około 3 mm.
  2. Makaron ugotuj al dente zgodnie z opisem na opakowaniu.
  3. Obetnij końcówki z fasolki.
  4. W misce dokładnie wymieszaj śmietanę, jajka, sól, pieprz oraz starty parmezan.
  5. W naczyniu żaroodpornym ukłóż ziemniaki, fasolkę i makaron oraz przykryj to serem manchego.
  6. Teraz ułóż drugą warstwę ziemniaków, fasolkę i makaron.
  7. Zalej to sosem i przykryj serem żółtym.
  8. Piecz około 45 minut w termoobiegu w 180 stopniach w przykrytym naczyniu żaroodpornym.


Zapiekanka z fasolki szparagowej i sera manchego Przepis

Zapiekanka z fasolki szparagowej i sera manchego Przepis

Zapiekanka z fasolki szparagowej i sera manchego Przepis

DODAJ KOMENTARZ