ZAPIEKANKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ I ZIEMNIAKÓW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 55 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.3)
Na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie ale zapewniam, że pozytywnie Was zaskoczy - zarówno smakiem jak i pożywnością. Świeża fasolka szparagowa, młode polskie ziemniaczki, odrobina podsmażonej szynki parmeńskiej - całość zapieczona w śmietanie z dodatkiem tartego parmezanu z wyraźnie wyczuwalną nutą czosnku. Po wyjęciu z piekarnika wygląda naprawdę apetycznie a smakuje rewelacyjnie. Danie może być potraktowane jako samodzielny obiad.
Jeżeli, tak jak ja, odczuwacie ciągły niedosyt świeżych polskich warzyw - ten przysmak na pewno zaspokoi Wasze potrzeby. Przynajmniej na jeden dzień :)


SKŁADNIKI

250 g zielonej fasolki szparagowej (żółtej)

3 szt. ziemniaków (średniej wielkości)

30 g szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej)

2 ząbki czosnku świeżego

2 łyżki suszonego oregano

100 ml śmietany kremówki 36%

jajko

25 g sera parmezanu

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
117
5,8%
Bialko
4,9g
3,3%
Weglow...
8,9g
4,4%
Tluszcze
7,1g
11,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. 
  2. W drugim garnku w osolonej wodzie ugotuj fasolkę szparagową
  3. Na niewielkiej patelni podsmaż pokrojoną w cienkie plasterki szynkę parmeńską. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. Smaż przez chwilę po czym zdejmij z ognia. 
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni. 
  5. W miseczce wymieszaj śmietanę, jajko, starty parmezan i przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. Dopraw pieprzem
  6. W niewielkim naczyniu do zapiekania ułóż ziemniaki pokrojone na pół-centymetrowe plastry, na nie podsmażoną szynkę, posyp oregano a na wierzch wyłóż ugotowaną fasolkę. Całość polej masą śmietanową. 
  7. Naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez około 15 minut. Wyjmij gdy wierzch danie będzie ładnie przyrumieniony. 


Zapiekanka z fasolki szparagowej i ziemniaków Przepis

Zapiekanka z fasolki szparagowej i ziemniaków Przepis

Zapiekanka z fasolki szparagowej i ziemniaków Przepis

DODAJ KOMENTARZ