ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 2.86)
Zapiekanki z naczyń żaroodpornych kiedyś bardzo często gościły na polskich stołach. Później zostały nieco zapomniane. A szkoda, bo to zazwyczaj proste dania, które nie wymagają wiele wysiłku a zaskakują smakiem.
Ich wielką zaletą jest to, że można prawie w nieskończoność tworzyć nowe kombinacje składników i smaków.
Dziś wersja z mięsem mielonym w sosie pomidorowym z dodatkiem sera - klasyka, która za każdym razem smakuje tak samo dobrze.


SKŁADNIKI

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

200 g makaronu penne (rurki)

400 g pomidorów w puszce (standardowa puszka)

1 opakowanie koncentratu pomidorowego

cebula

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki suszonej bazylii

100 g sera żółtego

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku świeżego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
157
7,9%
Bialko
10,8g
7,2%
Weglow...
13,3g
6,7%
Tluszcze
6,6g
11%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotuj makaron zgodnie z intrukcją na opakowaniu
  2. Cebulę drobno posiekaj
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła
  4. Wrzuć cebulę i mięso mielone
  5. Smaż około 5 minut aż cebula się zeszkli a mięso podsmaży
  6. Wlej na patelnię pomidory z puszki
  7. Dodaj koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy
  8. Duś około 10 minut
  9. Do naczynia żaroodpornego przełóż makaron
  10. Zalej go mięsem z pomidorami i posyp startym żółtym serem
  11. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni
  12. Piecz około 20 minut w zamkniętym naczyniu aż ser się stopi


Zapiekanka z mięsem mielonym Przepis

Zapiekanka z mięsem mielonym Przepis

DODAJ KOMENTARZ