ZGRZEWANE KANAPKI Z KURKAMI I OSCYPKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Pierwsze kurki w końcu pojawiły się w lasach i sklepach. A kurki świetnie komponują się ze słonym smakiem oscypka.
Do tego pełnoziarniste pieczywo, trochę cebuli i mamy kanapkę, która smakuje idealnie na gorąco i na zimno.


SKŁADNIKI

4 kromki chleba razowego

8 plasterków sera oscypka

pół cebuli czerwonej

12 liści rukoli

100 g kurek (2 garście)

masło (do smażenia)

szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Kurki dobrze myjemy. Duże kroimy na pół
  2. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy kurki
  3. Lekko solimy - nie ma co przesadzać, bo oscypek jest odpowiednio słony
  4. Smażymy około 4 minut aż kurki się przyrumienią często mieszając 
  5. Na zgrzewarce do kanapek układamy kromki chleba
  6. Na nich kładziemy po plasterku oscypka, posiekaną cebulę i rukolę oraz podsmażone kurki
  7. Każdą kanapkę przykrywamy kolejnym plasterkiem oscypka i kromką chleba
  8. Przykrywamy górną częścią grilla i zgrzewamy. Czas mocno zależy od tego jaką mamy zgrzewarkę do kanapek (grill kontaktowy) - u mnie jest to około 4 minut
  9. Najlepiej smakują jeszcze gorące, ale można też zabrać ze sobą na wynos i jeść zimne


Zgrzewane kanapki z kurkami i oscypkiem Przepis

Zgrzewane kanapki z kurkami i oscypkiem Przepis

DODAJ KOMENTARZ