ZGRZEWANE TORTILLE Z WOŁOWINĄ A LA GYROS
KATEGORIE
Przekąski
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 1)
Zgrzewane tortille to proste danie, które pozwala pozbyć się resztek z lodówki ;)
Można do nich włożyć przeróżne kombinacje składników a takie danie później dobrze smakuje i na ciepło i na zimno - oraz może posłużyć jako obiad, kolacja czy przekąska.
Tym razem wołowina w przyprawie gyros ze świeżymi warzywami.


SKŁADNIKI

150 g wołowiny

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka przyprawy do gyrosa

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki ketchupu

2 liście sałaty lodowej

pomidor

2 szt. ogórków konserwowych

¼ szklanki sera żółtego

2 szczypty papryki chilli mielonej

PRZYGOTOWANIE

  1. Wołowine pokrój w małe, cienkie kawałki (ma się usmażyć szybko) i obtocz ją w przyprawie gyros wymieszanej z solą (chyba że masz taką, która już jest słona).
  2. Usmaż ją do dość wysokiej temperaturze na patelni polanej oliwą.
  3. Tortille posmaruj na środku ketchupem.
  4. Wyłóż na nią podartą sałatę lodową, pokrojonego w kostkę pomidora iogórka.
  5. Dodaj starty ser i mięso.
  6. Posyp chilli.
  7. Zawiń składając wszystkie boki do środka i przełóż do grilla kontaktowego.
  8. Tak samo zrób z drugą tortillą.
  9. Zgrzewaj około 4 - 5 minut aż placek się lekko przyrumieni a ser w środku rozpuści.
  10. Smacznego!


Zgrzewane tortille z wołowiną a la gyros Przepis

Zgrzewane tortille z wołowiną a la gyros Przepis