ZIELONY BUDYŃ JAGLANY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Domowe budynie to szybki i łatwe dania, które są zdecydowanie bardziej zdrowe niż ich odpowiedniki w proszku, które możemy dostać w sklepie. Doskonałe wychodzą z kaszy manny lub jaglanej - jak w tym przepisie. Jesli chcemy zrobić coś ciekawszego to na przykład możemy dodać trochę młodego jęczmienia, żeby uzyskać ciekawy zielony kolor.


SKŁADNIKI

13 szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka mleka migdałowego

¼ szklanki wody

banan

1 łyżka miodu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
100
5%
Bialko
2,1g
1,4%
Weglow...
18,7g
9,3%
Tluszcze
2,1g
3,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Dokładnie przepłucz kaszę jaglaną na sitku
  2. Wrzuć ją do garnka i zalej połową szklanki mleka migdałowego i jedną czwartą szklanki wody
  3. Gotuj pod przykryciem około 15 minut aż kasza wchłonie płyny
  4. Do blendera wlej mleko dodaj miód, banana, młody jęcznień i ugotowaną kaszę
  5. Miksuj około 5 minut aż do uzyskania gładkiej konsystencji
  6. Przełóż budyń do szklanek


Zielony budyń jaglany Przepis

Zielony budyń jaglany Przepis

DODAJ KOMENTARZ