ZIEMNIACZKI SMAŻONE NAJLEPSZE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Ten sposób przyrządzania smażonych ziemniaków podejrzałam u mojej mamy i jest on zdecydowanie moim faworytem. Ziemniaki najpierw gotuję w mundurkach (można to zrobić wcześniej) a przed samym podaniem obieram, kroję w kawałki i smażę na maśle. Koniecznym dodatkiem jest świeży koperek lub szczypiorek.


SKŁADNIKI

300 g ziemniaków

2 łyżki masła

sól (świeżo zmielona)

koperek (świeży)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
102
5,1%
Bialko
1,4g
1%
Weglow...
12,3g
6,2%
Tluszcze
5,2g
8,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. Możesz to zrobić nawet dużo  wcześniej. 
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kawałki. 
  3. Na dużej patelni roztop masło
  4. Smaż ziemniaki na patelni na złoto. 
  5. Przed podaniem wsyp drobno posiekany koperek i dopraw świeżo zmieloną solą


Ziemniaczki smażone najlepsze Przepis

DODAJ KOMENTARZ