ZUPA ŚLIWKOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.75)
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kompotu z różnych suszonych owoców, natomiast w karnawale króluje u nas zupa śliwkowa. Szybka w przygotowaniu, pożywna i zdrowa. Od razu zasmakowała całej rodzinie. Podajemy ją zarówno na ciepło jak i na zimno, dzięki czemu przygotowaną rano zupę można podjadać przez cały dzień, gdyż na jednej porcji na pewno się nie skończy:)


SKŁADNIKI

300 g śliwek suszonych

1½ l wody

1 łyżeczka mąki pszennej

2 łyżki śmietany 18%

3 łyżeczki ksylitolu (lub cukru do smaku)

200 g makaronu tagliatelle (wstążki)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
57
2,8%
Bialko
1,5g
1%
Weglow...
12,2g
6,1%
Tluszcze
0,5g
0,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Śliwki zalać wodą i ugotować do miękkości.
  2. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
  3. Doprawić śliwki ksylitolem.
  4. Połączyć mąkę ze śmietaną, dodać do zupy i wymieszać.
  5. Dodać makaron i podawać od razu na ciepło lub później na zimno.


Zupa śliwkowa Przepis

Zupa śliwkowa Przepis

DODAJ KOMENTARZ