ZUPA CZOSNKOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.25)
Zupa czosnkowa to nie tylko prawdziwa bomba wspomagająca naszą odporność, ale też wyjątkowo smaczne danie.
Wersja polska tej zupy jest znacznie łagodniejsza od jej czeskiego odpowiednika i bardziej się spodoba osobom nie przyzwyczajonym do tak ostrego posiłku.
Ta wersja jest lekka, kremowa i z wyraźnym, ale nie męczącym smakiem czosnku.


SKŁADNIKI

8 ząbków czosnku świeżego

3 szt. sera topionego (małych trójkątów)

cebula

4 szt. ziemniaków

2 l bulionu warzywnego

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka mielonego pieprzu

4 łyżki sera parmezanu

1 łyżka oliwy z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
35
1,8%
Bialko
1,5g
1%
Weglow...
2,8g
1,4%
Tluszcze
2g
3,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Drobno posiekaj cebulę i czosnek
  2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż aż zrobią się złociste
  3. Pokrój ziemniaki w kostkę
  4. Włóż je do garnka i zalej gorącym bulionem
  5. Dopraw solą i pieprzem
  6. Gotuj około 20 minut aż ziemniaki zmiękną
  7. Zmiksuj zupę w blenderze i podgrzej
  8. Dodaj serki topione i mieszaj aż się rozpuszczą
  9. Zupę podawaj posypaną startym parmezanem
  10. Świetnie smakuje też z grzankami


Zupa czosnkowa Przepis

Zupa czosnkowa Przepis

DODAJ KOMENTARZ