ZUPA KALAFIOROWO-JAGLANA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Połączenie kalafiora i kaszy jaglanej to niezwykle udana kompozycja nie tylko smakowa, ale też zdrowotna. Sycąca zupa potrafi pobudzić i dodać energii na cały dzień. Doskonale sprawdzi się jako pojedyncze danie obiadowe.


SKŁADNIKI

kalafior

cebula

pół szklanki kaszy jaglanej

2 ząbki czosnku świeżego

1 l bulionu warzywnego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka natki pietruszki (posiekanej)

sól

pieprz czarny mielony

zioła prowansalskie

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
42
2,1%
Bialko
1,5g
1%
Weglow...
5,7g
2,8%
Tluszcze
1,8g
2,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną u gotować do miękkości w około półtora szklanki wody przez 10 minut.
  2. Kalafior umyć, podzielić na mniejsze kawałki i zagotować razem z bulionem.
  3. Cebulę oraz czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie, po czym dodać do gotującego bulionu.
  4. Zupę doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
  5. Dodać do zupy kaszę jaglaną i jeszcze chwilę podgotować, po czym zdjąć z ognia i całość rozdrobnić za pomocą blendera do konsystencji, która nam odpowiada.
  6. Przed podaniem posypać zupę natką pietruszki.


Zupa kalafiorowo-jaglana Przepis