ZUPA KALAFIOROWO-JAGLANA Zupa kalafiorowo-jaglana KATEGORIE Obiady Zupy Wegetariańskie Kuchnia polska Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 5)1 Beata@MilionSmaków Połączenie kalafiora i kaszy jaglanej to niezwykle udana kompozycja nie tylko smakowa, ale też zdrowotna. Sycąca zupa potrafi pobudzić i dodać energii na cały dzień. Doskonale sprawdzi się jako pojedyncze danie obiadowe. SKŁADNIKI 1 kalafior1 cebulapół szklanki kaszy jaglanej2 ząbki czosnku świeżego1 l bulionu warzywnego2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka natki pietruszki (posiekanej)sólpieprz czarny mielonyzioła prowansalskie Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 42 2,1% Bialko 1,5g 1% Weglow... 5,7g 2,8% Tluszcze 1,8g 2,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 243 12,1% Bialko 8,6g 5,7% Weglow... 32,4g 16,2% Tluszcze 10,1g 16,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Kaszę jaglaną u gotować do miękkości w około półtora szklanki wody przez 10 minut.Kalafior umyć, podzielić na mniejsze kawałki i zagotować razem z bulionem.Cebulę oraz czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie, po czym dodać do gotującego bulionu.Zupę doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.Dodać do zupy kaszę jaglaną i jeszcze chwilę podgotować, po czym zdjąć z ognia i całość rozdrobnić za pomocą blendera do konsystencji, która nam odpowiada.Przed podaniem posypać zupę natką pietruszki.