ZUPA KREM Z CIECIERZYCY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 5)
Gęste, sycące zupy kremy to idealna propozycja na zimowy obiad. Nie dość, że porządki rozgrzeją to również nasycą i dostarczą składników odżywczych. Do ich przygotowania warto wykorzystywać warzywa strączkowe, które są niezbędnym elementem zbilansowanej diety, a do tego są bardzo smaczne.
Zupa z ciecierzycy z dodatkiem przypraw bardzo przypadła mi do gustu. Dodatek świeżo zmielonego kminu rzymskiego i kolendry przyjemnie podkręca jej smak.


SKŁADNIKI

225 g suchej ciecierzycy

1 łyżka nasion kolendry

1 łyżka kminu rzymskiego (kuminu)

pół cytryny

0,30 szt. papryki habanero

1 łyżeczka kurkumy

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
305
15,2%
Bialko
15,7g
10,5%
Weglow...
50,7g
25,4%
Tluszcze
5,9g
9,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Dzień przed przygotowaniem opłucz dokładnie ciecierzycę, zalej ją wodą (dwa razy tyle co ziaren) i zostaw na noc.
  2. Następnego dnia wylej wodę, ciecierzycę opłucz  i zalej 7 szklankami wrzątku. Gotuj na małym ogniu przez ok. 45 minut aż ziarna będą miękkie.
  3. Ziarna kolendry i kmin rzymski wsyp na suchą patelnię i upraż. Następnie rozgnieć je w moździerzu.
  4. Ugotowaną ciecierzycę odcedź (zostawiając trochę wody) i zmiksuj w blendarze. 
  5. Zmiksowaną ciecierzycę przełóż do garnka (jeżeli jest zbyt gęsta dolej trochę wody). Dodaj skórkę startą z połowy sparzonej wrzątkiem cytryny, rozgniecione przyprawy, posiekany kawałek papryczki habanero i kurkumę. Dopraw do smaku solą i pieprzem
  6. Zagotuj i zdejmij z ognia. 


Zupa krem z ciecierzycy Przepis

Zupa krem z ciecierzycy Przepis

DODAJ KOMENTARZ