ZUPA KREM Z CIECIERZYCY Zupa krem z ciecierzycy KATEGORIE Obiady Zupy Wegetariańskie Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 4.62)4 Kasia@MilionSmaków Gęste, sycące zupy kremy to idealna propozycja na zimowy obiad. Nie dość, że porządki rozgrzeją to również nasycą i dostarczą składników odżywczych. Do ich przygotowania warto wykorzystywać warzywa strączkowe, które są niezbędnym elementem zbilansowanej diety, a do tego są bardzo smaczne. Zupa z ciecierzycy z dodatkiem przypraw bardzo przypadła mi do gustu. Dodatek świeżo zmielonego kminu rzymskiego i kolendry przyjemnie podkręca jej smak. SKŁADNIKI 225 g suchej ciecierzycy1 łyżka nasion kolendry1 łyżka kminu rzymskiego (kuminu)pół cytryny0,30 szt. papryki habanero1 łyżeczka kurkumysólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 305 15,2% Bialko 15,7g 10,5% Weglow... 50,7g 25,4% Tluszcze 5,9g 9,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 303 15,1% Bialko 15,6g 10,4% Weglow... 50,4g 25,2% Tluszcze 5,9g 9,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Dzień przed przygotowaniem opłucz dokładnie ciecierzycę, zalej ją wodą (dwa razy tyle co ziaren) i zostaw na noc. Następnego dnia wylej wodę, ciecierzycę opłucz i zalej 7 szklankami wrzątku. Gotuj na małym ogniu przez ok. 45 minut aż ziarna będą miękkie. Ziarna kolendry i kmin rzymski wsyp na suchą patelnię i upraż. Następnie rozgnieć je w moździerzu. Ugotowaną ciecierzycę odcedź (zostawiając trochę wody) i zmiksuj w blendarze. Zmiksowaną ciecierzycę przełóż do garnka (jeżeli jest zbyt gęsta dolej trochę wody). Dodaj skórkę startą z połowy sparzonej wrzątkiem cytryny, rozgniecione przyprawy, posiekany kawałek papryczki habanero i kurkumę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj i zdejmij z ognia.