ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI Zupa krem z pieczonej dyni KATEGORIE Obiady Zupy Kuchnia polska Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków Moje ulubione zupy to kremy - gęste i sycące. Tym razem wybór padł na dynię w wersji indyjskiej. Mleko kokosowe i trawa cytrynowa doskonale podkreślają smak pieczonej dyni. Nie można tylko przesadzić z egzotycznymi dodatkami, żeby całkowicie nie stłumić dyni. SKŁADNIKI 1 kg dyni1 czosnek świeży2 łyżki tymianku suszonego1 cebula2 łyżki pasty curry (czerwonej)200 ml mleka kokosowego1 szklanka bulionu warzywnego1 łyżka trawy cytrynowej (dobrze posiekanej)oliwa z oliwek (do smażenia) PRZYGOTOWANIE Dynię przeciąć na pół a następnie pociąć na grube plastry (tak, żeby można je było postawić na skórce)Rozgrzać piekarnik do 150 stopni (termoobieg)Na blasze ustawić plastry dyni i ułożyć na nich tymianekMiędzy dynią położyć główkę czosnkuPiec godzinęOddzielić miąższ dyni od skórki - po upieczeniu pójdzie łatwo - i wrzucić go do garnkaObrać upieczony czosnek i dodać do dyniZalać dynię mlekiem kokosowym i bulionemNa oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę na złoto i dodać ją do zupyZupę zagotowaćPo około 10 minutach dodać trawę cytrynową i pastę curryGotować jeszcze 10 minut po czym zmielić w blenderze na gładką masęGotować jeszcze około 10 minut i podawać gorącą