ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Moje ulubione zupy to kremy - gęste i sycące. Tym razem wybór padł na dynię w wersji indyjskiej.
Mleko kokosowe i trawa cytrynowa doskonale podkreślają smak pieczonej dyni. Nie można tylko przesadzić z egzotycznymi dodatkami, żeby całkowicie nie stłumić dyni.


SKŁADNIKI

1 kg dyni

czosnek świeży

2 łyżki tymianku suszonego

cebula

2 łyżki pasty curry (czerwonej)

200 ml mleka kokosowego

1 szklanka bulionu warzywnego

1 łyżka trawy cytrynowej (dobrze posiekanej)

oliwa z oliwek (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE

  1. Dynię przeciąć na pół a następnie pociąć na grube plastry (tak, żeby można je było postawić na skórce)
  2. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni (termoobieg)
  3. Na blasze ustawić plastry dyni i ułożyć na nich tymianek
  4. Między dynią położyć główkę czosnku
  5. Piec godzinę
  6. Oddzielić miąższ dyni od skórki - po upieczeniu pójdzie łatwo - i wrzucić go do garnka
  7. Obrać upieczony czosnek i dodać do dyni
  8. Zalać dynię mlekiem kokosowym i bulionem
  9. Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę na złoto i dodać ją do zupy
  10. Zupę zagotować
  11. Po około 10 minutach dodać trawę cytrynową i pastę curry
  12. Gotować jeszcze 10 minut po czym zmielić w blenderze na gładką masę
  13. Gotować jeszcze około 10 minut i podawać gorącą


Zupa krem z pieczonej dyni Przepis

Zupa krem z pieczonej dyni Przepis

DODAJ KOMENTARZ