ZUPA KREM Z POMIDORÓW Z MLEKIEM KOKOSOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 4.33)
Lato to idealny sezon na pyszne zupy ze świeżych pomidorów. Jeżeli znudziła się już Wam klasyczna pomidorówka, warto poeksperymentować.
Przepis na krem z pomidorów z mlekiem kokosowym znalazłam w Jadłonomii Marty Dymek. Początkowo do pomysłu podeszłam sceptycznie ale ciekawość zwyciężyła. I dobrze bo zupa okazała się pyszna - delikatna i kremowa a mleko kokosowe dodawało naprawdę przyjemnego posmaku.
Jeżeli chodzi o dodatki - na co dzień nie używam białego ryżu, wybierając ten brązowy czy czarny, aczkolwiek dla tej zupy zrobiłam wyjątkiem. W tym przepisie nie polecam zamieniać białego ryżu na jego zdrowsze zamienniki bo według mnie po prostu nie będą pasowały.


SKŁADNIKI

1 kg pomidorów

pół szklanki ryżu białego (suchego (lub jedna torebka))

1½ szklanki bulionu warzywnego

150 ml mleka kokosowego

cebula

1 ząbek czosnku świeżego

pół papryki Cayenne

marchewka

3 łyżki oleju roślinnego

pół łyżeczki cukru trzcinowego

sól

pieprz czarny mielony

natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Ryż wysyp z torebki do garnka, posól, zalej szklanką wody i gotuj pod przykryciem aż wchłonie całą wodę. Oczywiście można ryż ugotować standardowo w torebce ale po co ten plastik?
  2. Cebulę, czosnek i papryczkę cayenne posiekaj, marchewkę pokrój w plasterki. Wielkość kawałków nie ma dużego znaczenia bo za chwilę i tak zupę będziemy miksować.
  3. W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojone wcześniej warzywa i podsmażaj przez kilka minut. 
  4. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka z pozostałymi warzywami. 
  5. Dodaj cukier, szczyptę soli i duś pod przykryciem ok. 15 minut. 
  6. Kiedy warzywa zmięknę wlej bulion i mleko kokosowe
  7. Zupę przelej do blendera kielichowego i zmiksuj na gładki krem. 
  8. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  9. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i ryżem


Zupa krem z pomidorów z mlekiem kokosowym Przepis