ZUPA KREM Z PORÓW Z SEREM PLEŚNIOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 4.83)
W sezonie zimowym często przygotowuję zupy. Są nie tylko skarbnicą witamin i fitoskładników (tak bardzo nam potrzebnych do wspomagania odporności w tym okresie) ale również cudownie rozgrzewają w chłodne dni.
Zupy kremy robię praktycznie z wszystkich warzyw jakie wpadną mi w ręce. Żeby oszczędzić czas przygotowuję porcję od razu na dwa dni. Potem pakuję w lunchowy pojemnik i cieszę się jej smakiem podczas przerwy w pracy.


SKŁADNIKI

3 szt. pora

cebula

1 łyżka oliwy z oliwek

sól

pieprz czarny mielony

tymianek suszony

2 ząbki czosnku świeżego

pół szklanki wina białego wytrawnego

1½ l bulionu warzywnego

2 szt. ziemniaków

70 g sera rokpol

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
44
2,2%
Bialko
1,3g
0,9%
Weglow...
5,9g
2,9%
Tluszcze
1,5g
2,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pory oczyść, odetnij twarde liście i dokładnie umyj. Następnie posiekaj w paski. 
  2. Cebulę obierz, umyj i pokrój w piórka. 
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek
  4. Wrzuć posiekane pory i cebulę. Podsmażaj przez chwilę. 
  5. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj posiekany w cieniutkie plasterki czosnek
  6. Zalej białym winem i duś przez kilka minut. 
  7. Dodaj pokrojone w kostki ziemniaki, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną (ok. 20 minut).
  8. Zupę zdejmij z ognia, ostudź i zmiksuj w blenderze kielichowym do konsystencji gęstego kremu. 
  9. Podawaj z pokruszonym serem rokpol (np. lazur).


Zupa krem z porów z serem pleśniowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ