ZUPA KREM ZE ŚLIWEK I DYNI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni i nietypowe połączenia - to jest właśnie zupa dla was.
Charakterystyczny smak dyni i słodko-kwaśne śliwki tworzą naprawdę ciekawą kompozycję.
Marchewka i ziemniaki uzupełniają całość, żeby nadać zupie odpowiednią konsystencję - gęstego kremu, który jest tak sycący, że może stanowić cały obiad.


SKŁADNIKI

1¼ l bulionu warzywnego

dynia (hokkaido)

marchewka

2 szt. ziemniaków

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki ostrej papryki mielonej

szczypta imbiru mielonego

2 szczypty kozieradki

10 szt. śliwek świeżych

PRZYGOTOWANIE

  1. Wybrałem dynię hokkaido, ponieważ ma odpowiedni rozmiar i nie trzeba jej obierać ze skórki
  2. Zagotuj bulion
  3. Ziemniaki i dynię pokrój w kostkę (gniazdo nasienne najlepiej wydłubać łyżką po przecięciu dyni na pół)
  4. Marchewkę pokrój w plasterki
  5. Wszystkie warzywa dodaj do bulionu
  6. Gotuj około 10 minut
  7. Śliwki przetnij na połówki i wyjmij pestki
  8. Dodaj je do zupy
  9. Dorzuć sól, pieprz, imbir i ostrą paprykę oraz odrobinę kozieradki
  10. Gotuj jeszcze około pół godziny aż składniki zmiękną
  11. Zmiksuj w blenderze na gładką masę
  12. Przed podaniem podgrzej


Zupa krem ze śliwek i dyni Przepis

Zupa krem ze śliwek i dyni Przepis

DODAJ KOMENTARZ