ZUPA MEKSYKAŃSKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 5)
Prosta meksykańska zupa, która jednocześnie jest bardzo sycąca i smaczna. W tym przepisie poziom ostrości jest dostosowany do europejskiego podniebienia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście zrobili wersję ostrzejszą ;)


SKŁADNIKI

2 łyżki masła

pół kg mięsa mielonego wieprzowego

1 łyżeczka majeranku

pół łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki ostrej papryki mielonej

pół łyżeczki soli (jeśli macie słony bulion to uważajcie z dodatkową solą)

cebula szalotka

2 ząbki czosnku świeżego

pół kg pieczarek

2 l bulionu warzywnego

200 g przecieru pomidorowego

¼ łyżeczki papryki chilli mielonej

fasola czerwona

150 g kukurydzy

100 g sera żółtego

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć mięso mielone.
  2. Dodaj majeranek, sól, pieprz i ostrą paprykę.
  3. Smaz około 10 minut i przełóż do garnka.
  4. Na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojone w plasterki pieczarki.
  5. Jak woda odparuje i będzie widać, że cebula lekko się przyrumieniła przełóż wszystko do garnka z mięsem.
  6. Wlej do garnka 2l bulionu warzywnego i zagotuj.
  7. Dodaj przecier pomidorowy i chili i wymieszaj.
  8. Po 10 minutach dodaj odsączone: fasolę i kukurydzę.
  9. Zupę podawaj bardzo ciepłą ale nie gorącą posypaną tuż przed podaniem startym serem.


Zupa meksykańska Przepis

Zupa meksykańska Przepis